E en brandweerauto van dichtbij bewonderen? Kletsen met een echte blusgast of politievrouw? Of zelf de brandspuit in handen nemen? Pak je kans en neem op zaterdag 3 september een kijkje op het 112-plein op de Kapteijnstraat! Hier zijn alle disciplines van de hulpverlening vertegenwoordigd om je alles te vertellen wat je nog niet wist over dit spannende beroepsveld!
honderden kinderen
Zeker voor de kinderen is het superleuk om even langs te komen, zegt brandweerman Jaap den Braber. En hij kan het weten, want vorig jaar was hij er ook bij toen honderden kinderen een poging deden om autootjes in beweging te krijgen met water, een kijkje namen in een oude brandweerauto en zich konden verlekkeren aan het interieur van één van de bluswagens die stonden opgesteld. Het is een mooie manier om het werk van de brandweer even dichtbij de mensen te brengen, vindt Jaap. “Zo vaak krijg je de kans niet om te zien en te horen hoe brandweermensen hun werk doen en welk materieel daarbij gebruikt wordt. De kazerne zit weliswaar in de buurt van het centrum, maar je kunt er niet zomaar een kijkje gaan nemen.”
Als ploegcommandant is Jaap inmiddels een oude rot in het vak; al veertien jaar is hij vrijwilliger bij de Barneveldse brandweer. En nog steeds met onverminderd plezier, geeft hij aan. Dat moet ook wel om gemotiveerd te zijn en te blijven. “Er zijn in de gemeente Barneveld zo’n 300 uitrukken per jaar. Dat zijn echt niet allemaal grote branden, maar ook kleinere calamiteiten. Zelf ben ik bij ongeveer 50 uitrukken betrokken. Dat betekent dat je 50 keer per jaar alles moet laten vallen, binnen 3 minuten bij de kazerne moet zijn, een halve minuut hebt om je kleding aan te trekken, waarna je vervolgens richting de plek van bestemming gaat.”
Om up-to-date te blijven volgen Jaap en zijn collega-vrijwilligers de nodige bijscholing. “Er zijn regelmatig veranderingen, waardoor dat ook echt noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Je schakelt ze niet zomaar uit, ze staan altijd onder stroom en kunnen van het dak af zeilen tijdens een brand. Of neem elektrische auto’s die in de brand vliegen. Dat is een heel ander verhaal dan een benzineauto. Als brandweerman moet je getraind zijn om in deze situaties adequaat te handelen.”
De presentatie tijdens de Smaak en Sfeerdagen wordt natuurlijk ook benut om met Barnevelders in gesprek te gaan, vragen te beantwoorden én mensen wellicht te enthousiasmeren om ook vrijwilliger te worden. Belangrijkste toelatingseis? “Je moet binnen drie minuten op de kazerne kunnen zijn, dat is wel een must. Maar op onze website vind je alle informatie die je verder moet weten.”
speciale 3d tripping car
Op het 112-plein tijdens de Smaak en Sfeerdagen kan de politie natuurlijk niet ontbreken. Alles wordt uit de kast gehaald om net als vorig jaar jonge en oudere bezoekers een kijkje te geven in het werk van Toezicht en Handhaving.
En daarbij wordt vooral ingestoken op zélf ervaren, vertelt Wim Pater, die als coördinator Toezicht & Handhaving werkt bij de gemeente Barneveld. Zo staat er een 3D-simulator opgesteld (de speciale 3D-tripping car) waarin bezoekers kunnen ervaren hoe het is om (zogenaamd) met drank of drugs op achter het stuur te kruipen. “Je zult merken dat je veel later reageert dan je denkt”, vertelt Wim.
Het is niet zonder reden dat Toezicht en Handhaving aandacht geeft aan dit onderwerp. “Dat heeft alles te maken met de cijfers over alcoholgebruik in het verkeer. Uit recent onderzoek blijkt dat 70 procent van de Barneveldse jongeren met een rijbewijs ervaring heeft met alcoholgebruik in het verkeer. En als het gaat om verkeersongevallen waar alcohol in het spel is, dan zit de gemeente op het dubbele aantal in vergelijking met het landelijke gemiddelde.”
De hoogste tijd voor de nodige voorlichting dus. Maar dan wel op een aansprekende en laagdrempelige manier. Dat gebeurt onder meer door het geven van informatie over ondermijning. “We proberen mensen bewust te maken, zodat ze met andere, meer bewuste ogen naar hun omgeving kijken. Zie je afwijkende dingen in je woon- en leefomgeving, of vertrouw je een situatie in jouw buurt niet? Wij geven graag tips waar je op kunt letten en wat je kunt doen in zo’n situatie.”
Ook voor kinderen is er op het 112-plein genoeg te zien, horen, doen en beleven in de ‘politiehoek’. Van harte welkom!
Comments